Spaima șoferilor. Compania de asigurări cu cele mai multe plângeri înregistrate la ASF în primul semestru

Spaima șoferilor. Compania de asigurări cu cele mai multe plângeri înregistrate la ASF în primul semestru
Publicat: 03/09/2015, 12:42

Față de primul semestru din 2014, numărul petițiilor înregistrate și soluționate la ASF se află în scădere cu 13,4%, de la 5.889.

Din analiza petițiilor primite pentru primele zece societăți de asigurare care au consemnat cele mai multe astfel de cereri la ASF, patru au înregistrat scăderi în primul semestru din 2015, respectiv Euroins (-51,91%), Uniqa Asigurări (-46,74%), Astra (-27,13%) și Omniasig VIG (-10,21%), potrivit unui comunicat al ASF.

Celelalte șase societăți de asigurare au înregistrat creșteri ale numărului de petiții în perioada analizată. Creșteri semnificative s-au consemnat la Asirom VIG (81,17%), Carpatica Asig (74,37%) și City Insurance (46,99%), cele trei societăți de asigurare însumând un procent de 34,27% din totalul petițiilor unice înregistrate în primul semestru din 2015.

Primele trei societăți de asigurare cu cele mai multe petiții, în primele șase luni ale anului au înregistrat cumulat un procent de 53,1% din numărul total de plângeri adresate ASF. Astfel, petițiile împotriva Astra au reprezentat 21,49%, cele împotriva Euroins 17,75% (905), iar cele contra City Insurance 13,86% (707).

„Dacă în anul 2014, un procent de 58,26% petiții era determinat de doi asigurători care aveau anumite practici incorecte, determinând nemulțumirea semnificativă a consumatorilor, în primul semestru din 2015 se constată o scădere semnificativă a acestora, raportat la primul semestru din 2014, de la 57,5% la 39,24%, ca urmare a măsurilor dispuse de către ASF (administrare specială la Astra și control inopinat pe petiții la Euroins, convocarea repetată în cadrul Direcției Protecția Consumatorilor a asigurătorilor cu probleme și instituirea, în cadrul direcției, a unui sistem de monitorizare)”, se arată în comunicatul ASF.

În cazul companiilor la care au fost constatate creșteri semnificative ale petițiilor, Asirom, Carpatica Asig și City Insurance, reprezentanții societăților au fost chemați pentru clarificări și s-au propus măsuri specifice activității de supraveghere și control.

Din analiza datelor raportate de către societățile de asigurare la ASF cele 5.100 petiții, analizate și soluționate în mod unic pe petent în primele șase luni ale anului, reprezintă 1,09% din numărul total de daune avizate de către asigurători (467.051) și 0,03% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la sfârșitul perioadei analizate (15,46 milioane).

Aspectul cel mai reclamat de către petenți în primul semestru a fost neplata/plata parțială a despăgubirilor/valorilor de răscumparare solicitate de către asigurați/păgubiți, în 4.328 de cazuri, acestea reprezentând un procent de 84,86% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat și solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condițiilor contractuale / Normelor RCA.

În primul semestru al anului, cea mai mare pondere o dețin petițiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 5.011, reprezentând 98,25% din total, în scădere cu 13,78% față de aceeași perioadă a anului 2014.

În cadrul categoriei asigurărilor generale, ponderea importantă o dețin petițiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA și Carte Verde, cu un număr de 3.687, reprezentând 72,29% din totalul perioadei analizate, în scădere cu 10,34% față de aceeași perioadă a anului 2014.

Pe segmentul asigurărilor obligatorii RCA și Carte Verde, cele 3.687 petiții înregistrate și soluționate în primul semestru reprezintă aproximativ 0,09% din numărul contractelor RCA încheiate (4.020.771) și, respectiv, 2,75% din numărul dosarelor de daună RCA avizate și nelichidate (133.695), conform datelor raportate de către asigurători la ASF și prezentate de către direcția de specialitate.

Din cele 5.100 petiții, la un număr de 3.057 petiții, reprezentând 59,9% din totalul din primul semestru, s-a putut determina soluții favorabile petenților. Dintre petițiile finalizate în favoarea petenților, 70,9% au fost finalizate prin plata despăgubirilor solicitate de către petenți, în dosarele de daună deschise.

Pentru piața pensiilor private, ASF a primit 769 de petiții în primul semestru, reprezentând un procent de 0,0113% dintr-un număr total de 6,78 milioane participanți înregistrați la data de 30 iunie. Dintre acestea, un număr de 727 petiții au reprezentat solicitări de informații privind apartenența la fondul de pensii private și alte informații despre sistem, iar 42 petiții au necesitat instrumentare în vederea rezolvării aspectelor semnalate.

ASF notează că în total a primit în primul semestru un număr total de 9.206 de petiții, dintre care 87,91% au fost înregistrate în sectorul Asigurărilor-Reasigurărilor (8.093), 8,55% în sectorul Pensiilor Private (769), iar 3,74% în sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare (344). Dintre petițiile care au vizat piața asigurărilor au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate și soluționate 5.100 petiții transmise de către asigurați/păgubiți. Numărul total de petiții include și: reveniri/completări la petiții deja analizate, solicitări care nu intră în sfera de competență a ASF, solicitări referitoare la obiectul de activitate al altor direcții de specialitate din cadrul ASF și care au fost predate acestora, petiții care au fost clasate, precum și solicitări de informații care au fost analizate și soluționate separat.

Consiliul ASF a cerut săptămâna trecută intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reușit să atragă 425 milioane lei la capital.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați, cu 2,5 milioane de polițe valabile. Acționarii majoritari ai Astra sunt firmele The Nova Group Investments și Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Accidentul din Panciu a fost filmat. Alexandra şi Gabriel au murit carbonizaţi în maşină, la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Corb la corb... Medicii blochează ancheta de la Târgu Jiu, unde un copil a fost...
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Megan Fox, primele imagini cu ea însărcinată. Cum s-a fotografiat iubita lui MKG
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Sala Regelui Arthur este cu 4.000 de ani mai veche decât s-a crezut până acum